7aa565442a4e826ba5489f9cd83a09a1
0 перегляди
В Україні йде боротьба за регулювання тарифів на ЖКП
01.06.2015
Робоча група парламенту вважає, що нинішні ціни на ЖКП дещо завищені, у «Нафтогазі» скаржаться, що тарифи на газ не покривають витрат компанії, Міненерго та НКРЕКП відстоюють діючі розцінки на «комуналку».
 
На тижні, що минає, інформаційний простір ряснів повідомленнями про обґрунтованість тарифів на ЖКП та надання субсидій. Зокрема, Президент Петро Порошенко сподівається за три місяці літа підготувати механізм отримання субсидій на ЖКП. Крім цього, саме восени українці отримають основні платежі за природний газ, тож, до того часу процес отримання субсидій має бути автоматичним.
«Основні платежі по газу підуть у вересні-жовтні. До цього часу ми зобов’язані розібратися в цьому, підготувати субсидії, а влада має зробити механізм отримання субсидій автоматичним. Гроші на субсидії є. В тому числі – і за рахунок коштів, які сьогодні ті, хто видобуває нафту, в тому числі – і комерційні структури, сплачують у вигляді рентних платежів», – зазначив Петро Порошенко.
 
Крім цього, Гарант повідомив, що тарифи на житлово-комунальні послуги повинні бути гнучкими, відповідно до цін на ринку. Для цього і будуть залучені міжнародні аудитори, які перевірять обґрунтованість цін на ЖКП для українців.
 
«Щоб перевірка обґрунтованості встановлення тарифів була максимально прозорою, щоб ми запросили всесвітньо відомі аудиторські компанії, що користуються довірою, щоб ми сформували досвід іноземних держав, які це зробили, і щоб вони були гнучкі. Якщо ціна на газ іде вниз, а зараз вона йде вниз, щоб і тарифи мали можливість йти вниз», – сказав Президент.
 
В свою чергу, у Міністерстві соціальної політики відзначили, що нова система надання пільг «реально запрацювала». Проте, певні проблеми з нею все ж є, зокрема – потрібні нові механізми обміну даними між відомствами.
 
«Лише за три тижні, які минули з 1 травня, по допомогу до соціальних служб органів місцевої влади, які гарантують людям захист від підвищення цін на житлово-комунальні послуги, звернулися близько 700 тисяч родин», - сказав очільник Мінсоцполітики Павло Розенко.
 
«Нова реформована система субсидій реально запрацювала… У порівнянні з травнем минулого року у нас уже оформлено субсидій на 400 тисяч родин більше», - заявив Міністр.
 
Пан Розенко констатував, що є певні технічні проблеми, зокрема – потрібні нові механізми обміну даними між відомствами.
 Очільник Мінсоцполітики сказав, що на деякі системні проблеми потрібно реагувати зміною послідовності нарахування субсидій – зокрема, щодо врахування чи неврахування певних доходів людини.
 
«Є люди, які звертаються за субсидією, але оскільки рівень їхніх доходів дозволяє поки платити, їм відмовляють, ми будемо пропонувати рішення про те, щоб у жовтні, коли прийдуть нові платіжки, вони ще раз не зверталися до управлінь соцзахисту і щоб їм нараховувалася вже автоматично, по першому зверненню», - зазначив Міністр.
 
До речі, днями Робоча група Комітету з питань будівництва, містобудування та житлово-комунального господарства Верховної Ради оприлюднила звіт щодо обґрунтованості підвищення цін/тарифів на енергоносії та комунальні послуги.
 
Нагадаємо, 8 квітня 2015 року у Комітеті утворено Робочу групу з розгляду питання обґрунтованості підвищення цін/тарифів на енергоносії та комунальні послуги.
 
Згідно з повідомленням, Робоча група опрацювала значні обсяги інформаційно-аналітичних матеріалів та статистичних даних, підготовила висновки в частині обґрунтованості цін на природний газ та цін/тарифів на теплову енергію та централізоване теплопостачання, напрацювала рекомендації Верховній Раді України та іншим відомства в частині внесення змін до законодавства та інших нормативно-правових актів.
 
Раніше у Робочій групі заявляли, що тарифи на комунальні послуги для українців можуть подешевшати мінімум на третину.
 
В свою чергу, керівництво «Нафтогазу» скаржиться, що ті гроші, які отримує компанія від сплати споживачів за газ за нинішніми тарифами, не покривають витрат компанії навіть на закупівлю палива.
 
За словами очільника НАКу Андрія Коболєва, «Нафтогаз» як продавець газу, що отримує тільки ту частину, яка називається «ціна газу як товару». Це 60-70% від того, що заплатить споживач. З цих грошей НАК повинна покривати витрати на купівлю газу та інше. Наприклад, на послуги аудиторів або професійних юристів у судах з «Газпромом».
 
За словами пана Коболєва, цифри, які прописані в меморандумі і які прийняті НКРЕКП, розраховані за методикою НКРЕКП.
 
«Вона враховує всі компоненти, які необхідно врахувати, і, виходячи з цих компонентів, вона показує, яким має бути кінцевий тариф. Роздрібна ціна на газ складається з декількох складових: це ціна газу як товару, це транспортування магістральними (великим) і розподільчим (місцевим) газопроводах, це цільова надбавка і це ПДВ. Близько 750 гривень за тисячу кубометрів витрачається на доставку газу до споживача. Це фіксована цифра і для газу, який продається за ціною 7 188 грн, і для того, що за соцнормою продається за 3 600 грн за тисячу кубометрів. Від тарифу це приблизно 10-20%», – пояснив пан Коболєв.
 
У Міністерстві енергетики та вугільної промисловості вважають, що тарифи на газ знизити неможливо. Про це заявив голова відомства Володимир Демчишин.
 
«Це неможливо. Зрозуміло, що є якісь політичні цілі перед місцевими виборами, і людей намагаються підготувати до того, що ці тарифи необґрунтовані», – підкреслив він.
 
За словами пана Демчишина, заяви, що тарифи необґрунтовані, – це популізм.
 
«Проблема не в ціні газу, а в тому, що той, хто не має можливості заплатити, повинен отримати дотацію від держави і заплатити за газ стільки, скільки він платив вчора», – сказав Міністр.
 
В свою чергу, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг, також не бачить можливості зниження тарифів на газ для населення.
 
«З боку НКРЕКП ніяких джерел для оптимізації цін ми не бачимо», - сказав в. о. голови Нацкомісії Дмитро Вовк.
 
За словами пана Вовка, «якщо взяти ціну на газ, що купується в Європі, помножити на курс долара і додати всі необхідні податки, то в результаті ціна буде вища, ніж найвища ціна на газ для населення».
 
Дмитро Вовк відзначив кілька ініціатив, які можуть призвести до оптимізації тарифів на тепло для населення, тоді як по газу таких можливостей немає.
Катерина Білоус