479398f794a0429475b7e1db829f1d84
0 перегляди
Про ефективність відключення гарячої води
16.09.2014
Постанова Кабінету Міністрів України від 9 липня 2014р. № 296 «Деякі питання забезпечення населення, підприємств, установ та організацій природним газом до кінця опалювального сезону 2014/2015 року», сприяла введенню коригувань щомісячного розподілу природного газу для потреб бюджетних установ та організацій, теплогенеруючих та теплопостачальних організацій, промислових підприємств.
 
Природа виникнення потреби у такому заході зрозуміла, доцільність його прийняття обговоренню не підлягає. А от спосіб, у який планують досягти скорочення витрат природного газу у теплий неопалювальний період року, вимагає деяких коментарів.
 
Більшість теплопостачальних організацій для виконання Постанови КМУ ухвалили рішення скоротити централізовану подачу гарячої води споживачам, перейти на тридобовий режим роботи системи або припинити подачу гарячої води взагалі.
Що дає скорочення централізованої подачі гарячої води?
 
По-перше, звернімо увагу на економічну складову такого переходу для населення: 100 літрів гарячої води з температурою 550С із централізованої системи теплопостачання будуть коштувати споживачеві близько 2 грн 64 коп.
Потреба у гарячій воді для мешканця квартири залишається, навіть якщо система централізованого гарячого водопостачання відключена. Тому споживач шукає можливість отримати гарячу воду у інший спосіб. Асортимент засобів для абонента, який не має проточного газового водонагрівача, є таким:
 
1. Отримати гарячу воду можна на газовій плиті. Не дуже зручно, але потрібного результату досягти можна. Визначимося з видатками - для нагрівання 100 л холодної води від температури 150С до температури 550С (умови нагрівання і кількість води приймаємо одинакові з системою централізованого теплопостачання влітку), необхідно витратити близько 4 тис. ккал теплоти, за умови повної відсутності втрат теплоти. Коефіцієнт корисної дії (ККД) газової плити, навіть за умови дотримання газорозподільною компанією номінального тиску газу перед плитою у 1270 Па, що зустрічається вкрай рідко, становить в середньому близько 40%. А за умови збільшення або зменшення тиску газу перед плитою відносно номінального, що є характерним для більшості побутових споживачів, ККД плити зменшується до 35-36%. Таким чином, витрати теплоти на приготування гарячої води будуть становити 4 000 / 0,4 = 10 000 ккал/год. Витрати природного газу для приготування 100 л гарячої води будуть становити близько 1,2 куб. м. За це споживач сплатить 1,43 грн, якщо річний обсяг споживання домогосподарством не перевищує 2500 куб. м і 2,36 грн за умови, якщо річний обсяг споживання не перевищує 6000 куб. м.
Порівняння з вартістю гарячої води із централізованих систем теплопостачання (ЦТ) на користь газової плити. Розраховувати на постійне підігрівання води на газовій плиті не доводиться внаслідок значних незручностей і підвищеної небезпеки.
 
2. Отримати гарячу воду в інший спосіб можна, якщо ви встановили у себе електричний водонагрівач (бойлер). Кількість теплоти для нагрівання води за відсутності втрат залишається такою ж – 4 000 ккал. Але ККД бойлера значно вищий за ККД газової плити. За умови постійного розбору води ККД можна вважати рівним 99%, а за умови періодичного розбору з інтервалом між нагріванням і використанням води до 3-4 годин, ККД зменшується до 94-95 %. Решта – втрати з охолодженням води.