9ec7c74284821db025374a5e8a8c372b
3 перегляди
«Дорогою ціною»: скільки коштує утримання житла у світі
11.06.2014
Щорічно, сумарні витрати для європейців на утримання та обслуговування житла становлять в середньому 3-5% від його вартості. В яких країнах Європи варто купувати житло, та скільки буде коштувати його обслуговування, вивчала У.К.
Витрати на утримання житла складаються з чотирьох складових: витрат на оплату комунальних послуг, щорічних податків на нерухомість, оплати послуг житлової управляючої компанії і витрат на страховку. Щорічно, сумарні витрати для європейців на утримання та обслуговування житла становить в середньому 3-5% від його вартості.
Де вигідно купувати нерухомість

Найдешевше житло обходитися його власникам в країнах Східної і Південно-східної Європи. Якщо ранжувати від меншого до більшого, то квартплата, «комуналка», а також податки будуть мінімальними у Болгарії, Словаччині, Польщі, Угорщині, а також в країнах Прибалтики - квартплата на 7-8% вище, ніж у середньому в Україні. Дорога «в експлуатації» нерухомість у Німеччині - доведеться розщедриться на якісні послуги керуючих компаній, а також сплачувати внески в житлово-ощадні каси, і в Італії, де законодавчо закріплено «правління» кондомініуму. Якщо кондомініум вибирає якісні, але дорогі послуги - мешканець зобов'язаний підкорятися думці більшості, або ж виселятися. Аналогічна система діє, до речі, і в Польщі. Втім, рівень якості житлових послуг, а також їх вартість в Європі насамперед залежать від їхньої якості, а також від рівня життя споживачів. Однією з найбільш благополучних в цьому аспекті є Німеччина, але в той же час відрізняється найдорожчою «комуналкою».
Комунальна «данина» чи плата за товар

В Європі фактично відсутнє поняття «житлово-комунальних послуг». Європейський споживач, на відміну від українського платить за воду, світло, газ як за товар, такий же як продукти харчування, до прикладу. Галузь ЖКГ, не дивлячись на наявність природних монополій, підпорядковується законам ринку, який для неї створює регулятор. Природні монополії - газо-, водо-, енергопостачальні компанії перебувають як у муніципальній, так і в приватній власності, але свою діяльність узгоджують з національними регуляторами. Житлові послуги - прибирання територій, обслуговування ліфтів, - конкурентний ринок. Такі послуги надаються керуючими компаніями, яких обирає споживач. Всі ціни на послуги ЖКГ покривають собівартість виробництва, постачання і транспортування ресурсів і енергії, а також передбачають маржиналиность учасників ринку. Тому в ЄС не існує таких понять як перехресне субсидування, тарифна різниця і економічно необгрунтований тариф. Централізоване теплопостачання, наприклад, у країнах Західної Європи, фактично замінюють автономним та індивідуальним опаленням, крім того, популярне використання дорогих альтернативних джерел енергії, наприклад, сонячні батареї.

Розмір комунальних платежів залежить в основному від обсягу споживання, оскільки всі будинки оснащені приладами комерційного обліку, тобто лічильниками, разом з тим, оплата виключно житлових послуг розраховується з урахуванням площі будинків і прибудинкових територій. Відповідно, скільки доведеться платити - обумовлене конкретним випадком.