36dd3a45e8b9a14019041f587e12170a
2 перегляди
Систему надання субсидій чекає черговий «апгрейд»
16.06.2015
Які зміни чекають на порядок надання субсидій на ЖКП, як знизити споживання енергоресурсів та чим корисна приватизація підприємств ТКЕ, – про це у щотижневому огляді новин від «України Комунальної».
 
На тижні, що минає, чиновники знову заговорили про субсидії на ЖКП. Зокрема, у Міністерстві соціальної політики пропонують внести зміни у механізм надання субсидій на оплату «комуналки».  Корективи можуть внести у порядок заповнення документів, які покликані уточнити поняття «достовірність поданих громадянами даних». Відповідні зміни буде внесено на розгляд уряду. 

У Мінсоцполітики заявили, що пропонуватимуть скасувати обов’язкове зазначення в деклараціях разових державних виплат – допомоги ветеранам Другої світової війни до 9 Травня, допомоги на поховання, коштів, що одноразово виплачуються Матерям-героїням, та низку інших аналогічних виплат.
 
«Наше завдання – забезпечити додержання принципу соціальної справедливості в цьому питанні. Держава зобов’язана допомогти людям, рівень доходів яких не дає їм змоги самотужки заплатити за комунальні послуги», - пояснив Міністр соціальної політики Павло Розенко.
 
Крім цього, чиновник наголосив, що у деяких регіонах проблеми із наданням субсидій очевидні: «Аналіз показує, що системних проблем з наданням субсидій у цілому по державі немає. Але у окремих регіонах проблеми очевидні, – є області, де субсидії призначені 5-7 відсоткам тих, хто звернувся».
 
Також, у Міністерстві соціальної політки пропонують дозволити не вказувати розмір доходу, а лише організацію, від якої його отримують. Про це заявив директор департаменту державної соціальної допомоги відомства Віталій Музиченко, передає прес-служба Міністерства.
 
«Заяви і декларації, які отримують органи соцзахисту, містять велику кількість помилок і неточностей. Ми пропонуємо внести зміни і передбачити, що громадяни декларуватимуть лише вид доходу і організацію, від якої вони отримують дохід. Розмір доходу органи соцзахисту будуть отримувати самостійно. Це дасть можливість уникнути масових помилок при заповненні декларацій», - сказав чиновник.
 
Крім цього, українцям дозволять вказувати свої доходи не за попередній календарний рік, а за останні три місяці. Державні одноразові виплати рахуватись при цьому не будуть.
 
Пан Музиченко додав, що розмір субсидії на оплату житлово-комунальних послуг зростатиме паралельно з підвищенням тарифів. 
 
«На сьогоднішній день ми очікуємо, що середній розмір субсидії буде постійно зростати у зв'язку з тим, що тарифи також підвищуються», - сказав чиновник.
 
Крім цього, за його словами, кількість звернень за субсидіями, в порівнянні з періодом січня-квітня значно зросло. Це пов’язано, як зазначив пан Музиченко, з удосконаленням механізму отримання державної компенсації на оплату «комуналки» та, звичайно ж, з підвищенням тарифів на ЖКП.
 
«Тобто ми бачимо, що після того, як була модернізована система житлових субсидій і після того, як їх анонсували в засобах масової інформації, значно збільшилася кількість сімей, які хочуть отримувати субсидії», - резюмував представник Мінсоцполітики.
 
До речі, у Міністерстві енергетики та вугільної промисловості придумали, як скоротити споживання газу. У цьому Україні допоможе приватизація теплоелектроцентралей та теплокомуненерго. Про це заявив Міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин.
 
За його словами, минулого року вдалося знизити споживання газу на 20%, однак, 50% втрат тепла залишається на рівні кінцевого споживача.
 
«Я думаю, що, можливо, приватизація теплоелектроцентралей, теплокомуненерго може бути досить дієвим заходом для того, щоб дати поштовх для модернізації і зменшення споживання, збільшення ефективності виробництва теплової енергії і, відповідно, збалансування рахунків, які будуть виставлятися кінцевому споживачеві», - повідомив пан Міністр. Крім цього, чиновник наголосив, що наразі триває робота з підготовки проектів щодо модернізації ТЕЦ.
 
До речі, директор з розвитку НАК «Нафтогазу України» Юрій Вітренко заявив, що українці з 1 жовтня матимуть змогу обирати постачальників природного газу.
 
«На «Нафтогаз» буде покладено обов'язок продавати газ будь-якого постачальника, у якого контракт з домогосподарствами (населенням). Кінцева ціна, за якою такий постачальник може продавати газ для населення, буде обмежена. А ми йому продамо за цією ціною мінус невелика маржа, розмір якої встановить Кабмін. Таким чином, у населення з'явиться реальна можливість вибирати постачальника газу, буквально з 1 жовтня», - повідомив чиновник.
 
Крім цього, за словами пана Вітренка, такий крок допоможе створити конкуренцію у всіх сегментах ринку.