6107a3a07cb8e0eb172b744f7958ef95
0 перегляди
Українцям потрібно допомогти з утепленням домівок замість субсидій
07.06.2015
Наступного року більшу частину державних ресурсів потрібно направити на енергоефективність і таким чином кардинально скоротити споживання газу, адже субсидії – це лише «проїдання» грошей.

Виділення значних сум грошей на субсидії – це проїдання коштів. Наступного року більшу кількість державних ресурсів потрібно направити на одноразову фінансову допомогу населенню, щоб люди могли утеплити будинки, поміняти обладнання і таким чином кардинально скоротити споживання газу. Про це заявив виконавчий директор Центру глобалістики «Стратегія ХХІ» Андрій Чубик.

«В цьому році уряд виділив субсидії в розмірі близько 24 мільярдів гривень, тоді як державна цільова програма на енергоефективність складає, здається, близько 400 мільйонів. Це на термомодернізацію тощо. Тут ми не враховуємо альтернативні види палива, тому що для цього є інша програма. Але на наступний рік, я так сподіваюся, значна кількість державних ресурсів буде спрямована саме на те, щоб надати одноразову фінансову допомогу. Можливо, у вигляді погашення відсотків чи частини кредиту, а можливо, це буде своєрідна одноразова субсидія для того, щоб люди могли покращити свої умови — утеплити будинки, поміняти обладнання, і таким чином кардинально скоротити споживання газу», – сказав пан Чубик.
 
За словами його словами, «це можуть бути мільярди, якщо ми будемо проводити дуже глибоку модернізацію. Але ці мільярди будуть працювати в нашій економіці, вони будуть створювати додаткові робочі місця, попит на матеріали, на роботи, на сервісне обслуговування, а це буде дуже потужний поштовх для розвитку національної економіки».
 
На думку пана Чубика, перший ресурс, який необхідно залучати, це державні кошти. 
 
«Тобто вони мають іти не на субсидії, не на проїдання, а на заходи, які дозволяють знизити енергоспоживання. Другий — це фінансові ресурси міжнародних крупних організацій, таких, як Європейський банк реконструкції та розвитку, Європейський інвестиційний банк. Вони мають такі кредитні ресурси, у них вже є багаторічні програми фінансування таких заходів, і вони готові вкладати кошти в Україну», – додав пан Чубик.
 
У Мінрегіоні зауважили, що територіальні громади, місцеві муніципалітети, ОСББ повинні активізувати впровадження енергоефективних заходів. Це дозволить акумулювати гроші на реалізацію великих інфраструктурних проектів.