Fba571faf9c0922757b12e2e8f9a699d
574 перегляди
Пені за несплачені донарахування по газу не буде — «Вінницягаз»
20.05.2019

Попри заборону Нацрегулятора «Вінницягаз» продовжує використовувати методику «приведення до стандартних умов» і нараховує додаткові кубометри в платіжки вінничанам. Люди, які їх не сплачують, мають тисячі гривень боргу. Але за це відключати газ або накладати штраф газовики їм не будуть. Адже не вимагають сплати цих донарахувань. З жовтня 2018 року у рахунки вінничан стали робити донарахування за газ, застосовуючи коефіцієнти приведення до стандартних умов. Для прикладу, якщо людина спожила 100 кубометрів за місяць, їй могли вписати ще від 1 до 8 кубів. У законі України «Про ринок газу» від 2015 року прописана вимога приводити газ до стандартних умов: + 20 градусів за Цельсієм та 760 мм ртутного стовпа. Якщо реальна температура та тиск відрізняються від цих показників, то спожитий об’єм газу потрібно множити на коефіцієнти — від 0,98 до 1,08. Так пояснювали свої дії у «Вінницягаз».
Громадські активісти з ГО Ліга «Ніка» звернулися до обласної прокуратури та порахували, що таким чином облгаз міг отримати понад 98 мільйонів гривень прибутку через донарахування. Прокуратура відкрила кримінальне провадження. Нацрегулятор оштрафував газовиків на 850 тисяч гривень та наказав ПАТ «Вінницягаз» здійснити перерахунок платіжок всіх споживачів Вінниччини до 5 квітня 2019 року. Але вінницькі газовики продовжують нараховувати додаткові кубометри в платіжки.
— У мене особисто виникла заборгованість через ці донарахування — 2300 гривень. І з 1 червня «Вінницягаз» вже має право по новому закону нараховувати мені пеню. Знову ж таки, пеню на заборгованість, яку нарахували неправомірно, — сказала президентка коаліції ГО Ліга «Ніка» Юлія Грига. У свою чергу речниця «Вінницягаз» Лариса Логінова спростувала інформацію про нарахування пені через «коефіцієнти».
— Застосовувати пеню, штрафи чи припинення газопостачання за несплату цих донарахувань ми не будемо. Але ці нарахування ми здійснюємо, адже маємо всі підстави це робити, — сказала Логінова. — Є позиція НКРЕКП, яка забороняє ряду облгазів (серед них і «Вінницягаз» - авт.) застосовувати методику приведення до стандартних умов. Наразі справа знаходиться в суді, і рішення за судом. Ми вважаємо, що ми застосовуємо коефіцієнти приведення відповідно до чинного законодавства.
Протягом 17 травня газовики, активісти та посадовці у Вінниці напрацюють дорожню карту, щоб врегулювати ситуацію з «коефіцієнтами» і напрацювати дорожню карту для вирішення проблеми. — У ході зустрічі хочем знайти домовитися, щоб «Вінницягаз» підкорилася постанові НРКЕКП: здійснила перерахунок та перестала нараховувати ці зайві кубометри побутовим споживачам. Ми, у свою чергу, готові допомогти «Вінницягаз» і домогтися в НКРЕКП перегляду їхнього тарифу за розподіл газу, який вінницькі газовики називають «хронічно збитковим», — сказала про очікувані результати Юлія Грига.
Джерело інфрмації: https://vn.20minut.ua/Podii/peni-za-nesplacheni-donarahuvannya-po-gazu-ne-bude--vinnitsyagaz-10871458.html