C44be203cb301d258c1b9e0059a3a97f
493 перегляди
Оплата за опалення місць загального користування
17.01.2019

Шановні споживачі послуг, "Вінницяміськтеплоенерго" оприлюднило роз'яснення щодо оплати за опалення місць загального користування. Таке рішення було прийнято через велику кількість звернень громадян: 

Останнім часом до підприємства надходить чимало звернень щодо нарахувань. Найбільше звертаються мешканці багатоквартирних будинків, у яких встановлено індивідуальне опалення. Здебільшого це колишні споживачі ДП «Теплокомуненерго Маяк». Адже у своїх платіжках за комунальні послуги вони також бачать нарахуванняза послуги з централізованого опалення і виникає питання «звідки це нарахування?» - йдеться в повідомленні.

За інформацією підприємства такі нарахування - це нарахування за опалення місць загального користування (МЗК) до яких відносяться сходові клітини, вестибюлі, перехідні шлюзи, позаквартирні коридори, колясочні, кладові, сміттєкамери, горища, підвали, шахти і машинні відділення ліфтів, вентиляційні камери та інші технічні приміщення, які, згідно з Правилами користування приміщеннями житлових будинків і гуртожитків, затверджених Постановою Кабміну є у спільній власності власників квартир багатоквартирних будинків. Відключення від мереж централізованого опалення не є підставою для звільнення від такої участі.

Нарахування здійснюються згідно із Постановою № 630 пункту 28, де зазначено, що споживачі, які становили у квартирі багатоквартирного будинку індивідуальну (автономну) систему опалення, сплачують послуги з централізованого опалення місць загального користування будинку відповідно до методики розрахунку кількості теплоти, спожитої на опалення місць загального користування багатоквартирних будинків, та визначення плати за їх опалення, затвердженої наказом Міністерства регіонального розвитку та будівництва від 31.10.2006 р. №359.

Згідно п 2.1.4. «Методики» наведено формулу загальної кількості теплової енергії на опалення місць загального користування: Qмзк = ∑QК мзк + Q втр, де ∑QК мзк – кількість теплової енергії на опалення окремого к-того приміщення місця загального користування, Гкал та Q втр. – втрати теплової енергії розподільчими трубопроводами опалення будинку прокладеними в підвалі або на горищі. Якщо ж кількість теплової енергії на опалення окремого приміщення місць загального користування дорівнює нулю, тобто на сходових клітинках радіатори холодні або ж взагалі відсутні, то оплата за цю складову не нараховується. Однак, окрім опалення під’їздів плата за місця загального користування враховує частку за розподільчі трубопроводи, які знаходяться в підвалі або на горищі й саме за них нараховуватиметься оплата, - роз'яснює "Вінницяміськтеплоенерго"

Відсутність таких нарахувань є порушенням законодавства.

Тож у підприємстві просять не ігнорувати нарахування, адже їх все одно доведеться спалати, або добровільно, або у судовому порядку.