Cf35083d4df0bf7c1925d51b59d4cb7f
0 перегляди
За що зможуть відібрати субсидію і кому відмовлять у держдопомозі
14.05.2015
Більше мільйона українських сімей подали документи на субсидію.
"Для призначення субсидії заявник подає лише заяву та декларацію. І це він може зробити або особисто на прийомі фахівця управління, або надіслати ці документи поштою до управління", - сказала Галина Кравченко, заступник начальника управління з питань житлових субсидій та пільг районної держадміністрації Києва.
Ця субсидія призначатиметься не на півроку як раніше, а на календарний рік. Тобто з травня 15-го року по квітень 16-го року.
Документи для отримання субсидій вже подали мільйон триста тисяч сімей.
У Міністерстві соціальної політики чекають, що до осені їх стане в три рази більше.
Але в реальності субсидія може скласти мізерну суму, а деяким і зовсім відмовлять – незважаючи на низькі доходи.
У бюджеті цього року на субсидії передбачено 24 мільярди гривень. Ними розраховують забезпечити 15 мільйонів громадян. Після нехитрих підрахунків приходимо до цифри: в середньому 1600 грн на рік, або 133 гривні на місяць на людину. Але і цих грошей заявник може не отримати.
"У багатьох випадках ці субсидії будуть невеликі, або не будуть надані у зв'язку з неспоживанням", – уточнив Василь Шевченко, перший заступник міністра соціальної політики України.
Якщо немає високих комунальних платежів у літній період, то тоді відповідно рівень субсидій буде або невисокий, або він буде складати нуль.
Разом з тим, після спрощення правил отримання держдопомоги – у громадян з'явилася можливість для зловживань. Наприклад, користуватися субсидією, заробляючи неофіційно.
"На сьогоднішній момент людина не несе ніякого ризику, якщо вона отримує заробітну плату у конверті, якщо вона подасть декларацію і буде субсидія. Тому ця субсидія абсурдна. Людина може отримувати дуже велику нагороду неофіційно, й отримувати субсидію", – вважає Олександр Охріменко, експерт у сфері економіки.
Головне – не попастися. Якщо у вас маленька зарплата, і ви поїхали на базар щось продати – будьте насторожі. Варто про це дізнатися інспектору соціальної служби – можете попрощатися з держдопомогою, та ще й заплатите штраф у розмірі двох субсидій. І тут на сцену виходить корупція – вважає експерт Максим Гольдарб.
"Коли людина незаможна, у неї є якийсь побічний дохід – якась ринкова торгівля. Соціальний інспектор, піднявши цю тему і виявивши її, буде в змозі прошантажувати, кажучи про те, що ми зріжемо тобі субсидію – раз, плюс ти заплатиш подвійний розмір за отриману – якщо він не отримає ту чи іншу винагороду", – зазначив Максим Гольдарб, директор ГО "Публічний аудит".
І навіть якщо ви живете виключно на білу зарплату чи пенсію – у влади в запасі чимало приводів відмовити вам у допомозі.
    \t
  • Бабуся-пенсіонерка, яка проживає з 18-річним онуком, який купив собі ноутбук або фотоапарат без її відома за свої зароблені гроші, субсидію не отримає.
  • \t
  • Молода сім'я, що проживає в кредитній або орендованій квартирі, дозволила собі придбати телевізор чи холодильник, субсидію не отримає.
  • \t
  • Вчитель, лікар, охоронець, продавець, рядовий держслужбовець із зарплатою 2000 грн субсидію не отримає, якщо буде робити у себе ремонт у квартирі дорожче 50 тисяч грн. Або придбає будматеріали на недобудовану дачу.
  • \t
  • Здаєте в оренду житлове приміщення чи його частину? Наприклад, бабусі здають студентам якісь кімнати, субсидії не буде.
  • \t
  • Всі, хто працює без оформлення в установленому порядку трудових відносин, субсидії не отримають.
Усі, хто отримує дохід від утримання худоби, птиці, інших тварин, субсидію не отримає.
В очікуванні рішення соціальної служби – давати парі пенсіонерів субсидію – Тетяна Миколаївна вкотре намагається зрозуміти логіку підвищення тарифів.
"Ми рівняємося на Європу, так? У нас повинні бути європейські ціни на газ, на електроенергію, на комунальні послуги. Але для того, щоб нам їх підняти до європейського рівня, то, напевно, спочатку потрібно збільшити пенсії і зарплату", – каже Тетяна Федорович.
Що розцінки на комунальні послуги для населення завищені, визнали і в депутатському корпусі. Робоча група з перевірки обґрунтованості підвищення тарифів на послуги ЖКГ, що зібралася на тижні, вже направила відповідне подання уряду.
"Є необхідність перегляду тарифів з метою забезпечення їх обґрунтованим визначенням. Ми бачимо величезний обсяг та обсяг інформації, який надійшов до комітету, які необхідно доопрацювати", – уточнила Олена Бабак, голова робочої групи ВР з перевірки обґрунтованості підвищення тарифів на комунальні послуги.
Як тільки зберуть весь пакет документів, попросять Верховну Раду звернутися до регулятора з вимогою перерахувати тарифи.
Нагадаємо, з 1 квітня в Україні різко підвищилися тарифи на комунальні послуги для населення. Зокрема, зросли тарифи на газ, опалення та гарячу воду (компенсації для споживачів з газовими водонагрівачами скасовуються).
Також подорожчала і електроенергія. 1 квітня пройшло перше з п'яти запланованих підвищень тарифів на "світло", в тому числі зникнуть компенсації для домогосподарств, обладнаних електроплитами. З 1 травня подорожчала і холодна вода.