3730440a3f27334308c77a68ff9adcd1
0 перегляди
Підвищення тарифів найближчим часом не очікується
29.09.2014
 
Повернути тарифи на тепло на попередній рівень не можливо, а будь-які заяви окремих політиків про такі наміри є звичайним популізмом, який вони продукують через бажання сподобатися виборцям. Оскільки 60 % тарифу на тепло – це вартість дорогих енергоносіїв.
 
Однак і підвищення тарифів найближчим часом не очікується для ліцензіатів Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг. Про це повідомила начальник Управління економіки систем життєзабезпечення Мінрегіону Наталія Хоцянівська.
 
Перегляд тарифів на теплопостачання, який відбувся влітку цього року (тарифи були перераховані в середньому на 40%), Наталія Хоцянівська назвала вимушеним кроком, зумовленим дорогими енергоносіями та збитковістю  комунальних підприємств через економічно необґрунтовані тарифи.
 
«У складовій тарифів на теплову енергію найбільша питома вага – вартість природного газу, яка становить 60% тарифу. Вартість природного газу для виробництва теплової енергії на сьогодні закладена в сумі 1091 гривень, що економічно необґрунтовано, оскільки це майже в 5 разів нижче ринкової вартості. Тарифи давно не переглядаються, це привело до того, що у підприємств немає обігових коштів для проведення ремонтів, модернізацій, запровадження нових, більш сучасних технологій, заміни обладнання на більш економне. Система застаріла, 57% теплових мереж мають термін використання понад 25 років. Вони вже давно замортизовані й знаходяться в аварійному стані», - пояснила начальник Управління.
 
Цьогорічне підвищення тарифів, за словами Наталії Хоцянівської, суттєво наблизило їх до рівня собівартості.
 
«За останньою інформацією, по виробництву теплової енергії відшкодування складає вже 92%», - сказала вона, додавши, що це розширює можливості підприємств модернізувати виробництво.
 
До речі, в умовах перегляду тарифів, Уряд подбав про населення. Головним механізмом забезпечення соціального захисту найбільш вразливих верств населення залишається Програма житлових субсидій. Саме вона гарантує малозабезпеченим громадянам стабільність витрат на оплату житлово-комунальних послуг незалежно від зміни вартості послуг.
 
Крім того, Уряд запровадив нову соціальну державну програму, яка передбачає надання населенню компенсації додаткових витрат на оплату комунальних послуг  з централізованого опалення, централізованого постачання гарячої води та газопостачання.
 
«Виходячи з цієї програми, різницю між сумою нарахування за новими тарифами і сумою, яку родина платила раніше, буде погашати держава. На сьогодні процедура оформлення субсидій і компенсацій спрощена. Раніше, якщо ви не працювали і не могли довести свій рівень доходів, то сім’я мала  ускладнення з отриманням та оформленням цих субсидій. Відтепер людина звітує в органи праці про відсутність у неї доходів, а до складу сукупного доходу сім’ї  при цьому зараховується розмір прожиткового мінімуму для цієї непрацюючої особи, що дасть право сім’ї отримати субсидію», - сказала Наталія Хоцянівська. 
 
Довідково
 
Право на отримання компенсації мають сім’ї, в яких середньомісячний сукупний дохід за попередні шість місяців не перевищував величини прожиткового мінімуму для сім’ї, що визначається як сума прожиткових мінімумів для кожного члена сім’ї відповідно до його належності до основних соціальних і демографічних груп населення (діти віком до 6 років – 1032 гривні; діти віком від 6 до 18 років – 1286 гривень; працездатні особи – 1218 гривень; особи, які втратили працездатність – 949 гривень).