30997bc9cd8e2028fd6081278eafd167
0 перегляди
У Вінницяобленерго пояснили за яких умов вимикатимуть світло
03.09.2014
Українців попереджають про можливі відключення електроенергії в оселях, як це вже колись було. Причина – дефіцит газу та вугілля, які необхідні для роботи теплоелектростанцій. Наслідок - якщо та чи інша область перевищить доведені ліміти по споживанню електроенергії, частині її населення доведеться сидіти без світла.
 
І хоча в Міністерстві енергетики та вугільної промисловості України уже озвучили орієнтовні години можливих відключень, а в ПАТ “Вінницяобленерго" уточнюють – на практиці світло може зникнути навіть вдень.
 
Енергетична пастка
 
Фактично, війна на Сході обернулася для України в тому числі і енергетичною пасткою. Через дії бойовиків видобування вугілля в липні тільки в Донецькій області, порівняно з липнем 2013 року,  скоротилося на 23%.  На фоні газової проблеми це обернулося виникненням дефіциту палива для наших теплостанцій. Вони,  в свою чергу, виробляють близько 50% усієї електроенергії.
 
Звісно, є ще атомна та гідроенергетика,  але...
 
- Помиляється той, хто думає, що води в наших річках багато.  Якщо запустити усі наші ГЕС, думаю,  протягом тижня у нас просто не стане тих річок як таких, - каже генеральний директор ПАТ «Вінницяобленерго» Юрій Касіч. – Це буде екологічна катастрофа. Атомні ж електростанції, після подій 1986 року, несуть виключно стале навантаження і до добових регулювань потужностей не залучаються. Відтак, піки та провали навантажень покриваються винятково тепловими електростанціями, які працюють на газу та вугіллі.
 
У зв’язку з ситуацією, 11 серпня «Укренерго» розіслала по обленерго факсограму, якою  вводилися графіки обмеження споживання електричної енергії та потужностей для промислових об'єктів. Ці графіки були введені у зв’язку з виникненням дефіциту палива та гідроресурсів, що призвело до загрози виникнення дисбалансу між виробництвом і споживанням електроенергії та її дефіциту в об’єднаній енергосистемі України. Проте вже 28 серпня це розпорядження скасували, оскільки графіки обмеження  не призвели до очікуваного ефекту.
 
13 серпня вступило в дію розпорядження Кабміну №764 «Про  вжиття тимчасових надзвичайних заходів на ринку електричної енергії».  
 
Цим документом запроваджується ціла низка заходів - від можливості коригувати тарифи для обленерго до коригування їх інвестиційних програм.
 
-  У цьому році ми уже мали одне таке коригування. В результаті, нам зменшили інвестпрограму на 20 мільйонів гривень, - каже Юрій Касіч. – При цьому потрібно розуміти, що інвестиційна програма – це, фактично, ті реконструкції мереж, які ми робимо у нашій області.
 
Крім того, для кожної енергопостачальної компанії встановлюються  ліміти споживання електричної енергії та потужностей, показники споживання яких перевищувати не можна.  
 
-  Таким чином, 28 серпня ми отримали ще один лист за підписом міністра енергетики та вугільної промисловості України Юрія  Продана, яким  у зв’язку з недостатньо ефективним введенням графіків обмеження споживання електричної енергії та потужностей Міненерговугілля погоджує застосування з 29 серпня графіки аварійних відключень, - продовжує директор компанії.
 
Відповідно до цього листа, відключати від електроенергії будуть побутових споживачів,  тобто нас з вами.
 
Як кажуть у Вінницяобленерго, цим рішенням зазначається, що ДП НЕК «Укренерго» виходячи з балансу палива та електричної енергії в об’єднаній енергосистемі України, кожного місяця доводить енергопостачальним компаніям ліміт споживання як по добовій електроенергії, так і по потужностях (в години контролю, максимальні споживання увечері).
 
На грані відключення
 
Якщо компанія не виконує доведені ліміти, то вона  вправі  уже навіть без команди згори вводити графіки обмежень споживання  електроенергії та графіки аварійних відключень.
 
- Обмеження споживання стосуються виключно промислових підприємств, які мають  скоротити своє виробництво на необхідну величину електричної енергії, - пояснює гендиректор компанії. – Населення в цю групу не входять. Але щодо населення, то тут діятимуть графіки аварійних відключень. Фактично, якщо доведені нам ліміти будуть перевищені, ми будемо вимушені без попередження просто вимкнути лінії електропередач 10,04 КВ. На сьогодні, за даними на перше вересня, ми проходимо як по добовому споживанню електричної енергії,  так і по потужностях без перевищення лімітів. Тому застосовувати графіки ми не будемо. Але в подальшому  не виключено, що це все ж таки доведеться зробити.
 
Більше того, першого вересня область впритул наблизилася до перевищення доведених показників. При ліміті по потужностях споживання в максимальних 442 мегавати, було зафіксовано 439 мегават. Ситуація з обсягами електроенергії дещо краща. Як кажуть у обленерго, при ліміті 9,7 мільйона кіловат годин ми маємо запас на рівні двох мільйонів добових.
 
- Зрозуміло, що з одного боку – застосування цих лімітів – досить непопулярний крок, але з врахуванням ситуації на Сході, він вимушений. Тому хочу звернутися до усіх споживачів з проханням не перевантажувати мережу, - каже Юрій Касіч. - Щоб не допустити таких централізованих відключень. Прошу не вмикати вранці, вдень та ввечері потужних приладів споживання електроенергії: кондиціонерів, бойлерів тощо. Використовуйте їх у нічний час. Потрібно вже  сьогодні думати про те,  щоб завтра було добре.
 
Вранці і ввечері
 
Найбільш вірогідними годинами відключень є ранковий час – з 9.00 до 11.00 та вечірній - з 19.00 до 22.00, коли споживання електроенергії максимальне. При цьому найбільший ризик саме у вечірній час. Втім в обленерго не виключають, що у випадку перевищення доведених лімітів, світло може зникнути і вдень.
 
- Тривалість відключення залежатиме від погодних умов. Приміром, якщо температура на вулиці буде близько нуля, ми не матимемо права тримати споживача без електроенергії більше двох годин, - пояснює Юрій Касіч. Також додав, що загалом графіки відключень  діляться  на десять черг. Відповідно до цієї черговості і будуть відключатися частково населені пункти Вінницької області. Тобто, мова йде про те, що в той чи інший час, а саме у випадку перевищення лімітів споживання електроенергії, буде відключена від електроенергії, наприклад, частина Вінниці, Вінницького району та інших районів області.
 
- Ми не можемо взяти область і відключити, наприклад, один Бершадський район, а усі інші не зачепити взагалі, адже виникне дисбаланс в мережі. Тому відключення будуть здійснюватися рівномірно по усій території області.
 
За його словами, усі графіки обмежень та аварійних вимкнень розробляються ПАТ “Вінницяобленерго” згідно з завданням ДП НЕК ”Укренерго” та Південно-Західної енергосистеми. Погоджуються також з ОДА та Держенергонаглядом  віповідно до “Інструкції про складання і застосування графіків обмеження та аварійного відключення споживачів”. Даний документ затверджено наказом Мінпаливенерго та зареєстровано Мін’юстом України. В разі невиконання вимог цієї Інструкції як з боку обленерго, так і споживачів,  керівники  можуть притягуватися  до адміністративної та кримінальної  відповідальності. 
 
P.S. Як кажуть в ПАТ “Вінницяобленерго", в осінній період обсяги споживання електроенергії чітко залежать від погодних умов та початку опалювального сезону. Коли вмикається централізоване опалення, обсяги споживання електроенергії населенням, яке до того часу гріється електроприладами, знижуються.