A9be534d61e00ff111c54fb26a5664b0
0 перегляди
Парламент «вимів» побори з ОСББ
02.09.2014
Верховна Рада України 2 вересня підтримала законопроект №2469а «Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку». Документ спрямований зробити діяльність ОСББ більш прозорою. Зокрема, законопроект встановлює, що вступ до складу членів об'єднання співвласників багатоквартирного будинку є безкоштовним.
«Непрозора діяльність об'єднань гальмує розвиток цивілізованих відносин щодо функціонування такого виду правовідносин та порушує основні права жильців у таких будинках», – йдеться у пояснювальній записці до законопроекту.
 
Проектом Закону встановлено, що вступ до складу членів об'єднання співвласників багатоквартирного будинку є безкоштовним.
 
Також документ закріплює «заявницький» порядок вступу до складу членів об'єднання (якщо немає відмови у прийнятті до складу членів об'єднання впродовж десяти календарних днів, заявник вважається членом такого об'єднання).
 
Окрім того, законопроектом передбачено надання права заявнику, якому відмовлено у праві стати членом об'єднання, оскаржити таку відмову у судовому порядку.
 
Проект Закону визначає, що копії рішень загальних зборів об'єднання співвласників багатоквартирного будинку відповідний орган такого об'єднання повинен надавати впродовж трьох днів з моменту звернення. При цьому такий обов'язок поширюється як щодо вимог членів об'єднання, так і щодо власників приміщень у багатоквартирному будинку, які не є членами об'єднання.
 
Законопроект визначає, що рішення про включення до складу членів об'єднання (відмову у включенні) має ухвалювати виконавчий орган такого об'єднання.