8165ae03c2b24a578ec4ed46ba86bdf0
0 перегляди
Мешканці багатоповерхівок отримають альтернативу ЖЕО в управлінні своїм будинком
21.08.2014
Відповідальність співвласників за спільне майно, удосконалення механізмів розпорядження спільною власністю, можливість вільного вибору форм та способів управління спільним майном, а також можливість прийняття узгоджених рішень щодо управління багатоквартирним будинком – ці та інші норми закладені в законопроект «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» і спрямовані на забезпечення ефективного управління багатоквартирним будинком.
Законопроект, розроблений Мінрегіоном, Уряд вже направив на розгляд Верховної Ради України.
Як пояснив заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Андрій Білоусов, законопроект визначає чітко, що є спільним майном, що належить суб'єктам права власності у багатоквартирному будинку, встановлює механізм визначення частки кожного співвласника у спільному майні. Також документом визначено та конкретизовано основні права і обов'язки співвласників багатоквартирного будинку.
За словами Андрія Білоусова, законопроект визначає альтернативні моделі управління спільним майном у багатоквартирному будинку, чого раніше не було.
 «Мешканці зможуть або ж самостійно управляти своїм будинком, або шляхом створення ОСББ, або передати всі чи частину цих функцій фізичній особі-підприємцю чи юридичній особі управителю на підставі договору. Ми сьогодні чуємо багато нарікань на роботу житлово-експлуатаційних організацій – ЖЕО. З прийняттям цього закону, мешканці, не задоволені роботою ЖЕО, зможуть з ним розпрощатися. Цей механізм забезпечить розвиток ринку управителів житлом. Навіть ЖЕО, які сьогодні не конкурентоздатні, якщо захочуть залишитися на ринку, змушені будуть змінювати свої підходи до роботи і перетворюватися на ті організації, чиїми послугами захочуть користуватися споживачі – мешканці багатоповерхівок», - сказав Андрій Білоусов.
Він наголосив, що тільки обравши прийнятний для свого будинку спосіб управління ним, мешканці зможуть вирішити питання дірявих дахів, занедбаних сходових кліток, ліфтових кабін тощо.
Андрій Білоусов зазначив, що цей законопроект розроблений спільно з експертним середовищем на основі міжнародного досвіду та  висловив сподівання, що Верховна Рада підтримає документ.
 
Проект Закону «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку»