B1880d367ac85481eb6c2162594a363a
0 перегляди
Централізоване гаряче водопостачання в Вінниці буде тимчасово припинено з 1 до 23 серпня за для економії газу на зиму.
29.07.2014
Через відсутність постачання російського газу в цьому році всі регіони України змушені будуть впроваджувати заходи, які допоможуть на третину скоротити обсяги споживання газу. Щоб забезпечити оселі вінничан теплом в зимовий період, у Вінниці йдуть на вимушений крок – протягом трьох тижнів в квартирах городян, які користуються централізованим водопостачанням, буде відсутня гаряча вода. Це допоможе місту зекономити біля 3,5 млн. кубів газу, які можна буде використати для подачі тепла взимку.
Більш як місяць тому Російська Федерація перекрила постачання газу Україні. І для того, щоб провести наступний опалювальний сезон, на сьогодні нашій державі необхідно близько 7 млрд. кубів. Враховуючи ситуацію, яка наразі склалася між двома країнами, та неоголошеною війною на сході України, очікувати на поновлення постачання газу в таких умовах не доводиться. Тому Урядом було поставлено питання щодо зменшення споживання обсягів використання газу в країні на 30 %.
Ця проблема у наступному опалювальному сезоні торкнеться кожного населеного пункту держави. Скорочення споживання газу вже сьогодні є питанням національної безпеки України. Тому у різних містах, і Вінниці зокрема, розробляється перелік заходів, які дозволять скоротити використання газу теплопостачальними підприємствами (а саме вони є найбільшими споживачами, на які припадає 59 % усього газу, що використовує місто). Їх впровадження дасть можливість зекономити необхідний для стабільного проходження наступного опалювального сезону об’єм «блакитного палива». Одним з таких вимушених кроків є економія газу на підігріві води для потреб мешканців багатоповерхівок.
«Ми чудово розуміємо, що попереду зима і погодні умови, які досить складно спрогнозувати. І вже сьогодні, як відповідальна влада, ми повинні думати, як забезпечити відповідний комфортний режим в осінньо-зимовий період мешканців. Тому зараз ми змушені піти на непопулярний крок – припинити централізоване гаряче водопостачання з 1 по 23 серпня. Враховуючи ту ситуацію, яка склалася сьогодні в державі, сподіваємося на розуміння та терпіння вінничан, оскільки це робиться винятково з метою гарантованого проходження наступного опалювального сезону у місті, - зазначає перший заступник міського голови Володимир Кістіон. – Тобто: або ми приймемо сьогодні таке непросте, але необхідне рішення, і будемо мати прогнозовану впевненість в забезпеченні стабільного проходження опалювального періоду, або можемо постати перед ситуацією з входженням в зиму із холодними батареями. Для Вінниці, можливо, і недостатньо відключити гарячу воду протягом серпня. По розрахунках її необхідно було б виключити на два місяці. Ми довго обговорювали це з в. о. міського голови Сергієм Моргуновим, і ним було прийнято рішення про тимчасове припинення централізованої подачі гарячої води на перших три тижня серпня». Серпень був обраний невипадково, адже протягом цього місяця ще триває відпускний сезон, і багато людей знаходяться за межами Вінниці.
Володимир Кістіон також зазначив, що в четвер на розгляд виконкому міської ради буде винесено рішення про створення у Вінниці антикризового штабу, який займатиметься розробкою, реалізацією та контролем виконання заходів, які дозволять Вінниці скоротити використання газу і забезпечити проведення наступного опалювального сезону. По кожному теплопостачальному підприємству міста вже розроблено пропозиції щодо технічних і організаційних рішень, які дадуть загальну економію у 30% споживання «блакитного палива».
Для інформації:
В інших містах України практика відключення гарячого водопостачання на міжопалювальний період в останні роки використовується досить часто, але Вінниця з 2007 року дотримується усіх нормативних вимог, за якими відсутність гарячого водопостачання не може перевищувати 14 днів (на час проведення профілактичних робіт котелень).