B2ca144a604e996be81f09708111a236
0 перегляди
Якщо при заповненні в інтернеті заявки на субсидію людина допустить помилку, система повідомить про необхідність її виправити
28.10.2015

Міністерство соціальної політики запустило пілотний проект електронного оформлення житлових дотацій у Києві та Вінниці

Багато хто з нас мріють про перехід державних послуг в зручний онлайн-формат. Замість того щоб збирати документи, йти в соцзабез, Пенсійний фонд або податкову інспекцію, сидіти в чергах, вислуховувати грубість чиновників і потім відправлятися за новими документами, тому що «цей комплект неповний», достатньо буде просто зайти на потрібний сайт, заповнити електронну форму і подати заяву, скаргу або навіть отримати довідку. Якихось 15 хвилин замість витрачених двох-трьох днів!

Схоже, мрії незабаром стануть реальністю. Міністерство соціальної політики планує найближчим часом перевести оформлення субсидій в електронну форму:

- Сьогодні ми запускаємо проект в двох містах - Києві та Вінниці, - сказав міністр соцполітики Павло Розенко минулої п'ятниці і додав, що наприкінці листопада систему передбачається ввести по всій країні.

За його словами, можливість електронного оформлення субсидій дозволить залучити до програми більша кількість громадян. Заповнити відповідні документи людям допоможуть підказки електронної системи. А якщо людина допустить помилку, система повідомить про необхідність її виправити.

- Для попередньої реєстрації документів достатньо підтвердити адресу електронної пошти, - зазначив міністр.

Більше того, до середини 2016-го передбачається введення подачі документів онлайн для призначення інших видів державної допомоги. В електронному режимі планується оформляти допомогу при народженні дитини, у зв'язку з вагітністю та пологами незастрахованим особам, допомога при усиновленні дитини, допомога дітям, які перебувають під опікою чи піклуванням, дітям, що виховуються одинокими матерями, дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, допомога малозабезпеченим сім'ям, допомога особі, яка доглядає за інвалідом 1 або 2 групи внаслідок психічного розладу, а також допомога інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам.

Міністр підкреслив, що з часом в систему буде додана можливість ідентифікації громадян на підставі електронного підпису, а на даний момент після подання попередньої заяви все ж таки необхідно поштою відправити документи і заяву з підписом для підтвердження своєї особи.

Як писали «ФАКТИ», у вересні всім споживачам України були розіслані нові бланки декларацій про доходи, бланки заяв, а також інструкції щодо їх заповнення. Слід заповнити два бланки і віднести в управління соцзахисту за місцем реєстрації. Також їх можна відіслати поштою.

Пакет документів скорочено до мінімуму. У типових ситуаціях ніяких додаткових паперів подавати не треба - ні довідок про доходи, ні копій паспортів. Необхідні відомості надходитимуть від організацій, що надають послуги. Наприклад, про площі квартири, вартості опалення, квартплаті - від жеків, про вартість електроенергії - від обленерго ...

Головне - тепер людям не потрібно вказувати в декларації суму доходів. Адже, коли пішов основний потік заяв, з'ясувалося, що громадяни допускають багато арифметичних помилок, причому в основному через незнання. Природно, штрафувати людей не стали, а попросили просто заново заповнити декларацію. Але через це процедура оформлення затягнулася. Тому уряд звільнив громадян від підрахунків. Тепер у декларації достатньо написати вид доходу (зарплату, пенсію, стипендію) і організації, які виплачують кошти (Пенсійний фонд, вуз або підприємство). А відомості про суми місцеві органи влади будуть отримувати в ході обміну даними з Пенсійним фондом, іншими фондами соціального страхування, навчальними закладами та фіскальною службою.

Павло Розенко особливо підкреслив, що чиновник не має права вимагати ніяких довідок, крім заяви і декларації.

Субсидія надається на 12 місяців і продовжується без повторного звернення, автоматично. Якщо зміниться дохід сім'ї, то органи соцзахисту відразу ж це побачать, адже вони регулярно отримують інформацію з фіскальної служби та Пенсійного фонду. У такому випадку субсидія буде перерахована. І теж автоматично. А от якщо зміниться склад сім'ї, тоді вона зобов'язана проінформувати про це органи соцзахисту в місячний термін.

Крім того, уряд розробив онлайн-калькулятор, який допоможе людям зорієнтуватися в тому, скільки їм доведеться платити з урахуванням субсидії. Банер з калькулятором розміщений на сайті Кабміну.

І ще один важливий момент: за підсумками кампанії з призначення та перерахунку субсидій, в грудні цього року, міністр соцполітики пообіцяв поставити питання про притягнення до відповідальності, аж до звільнення, тих керівників обласних і районних адміністрацій, які не налагодили процес оформлення допомоги або саботували в області чи районі реформу даної системи.

- Є скарги, що в регіонах люди по три-чотири місяці не можуть оформити субсидію, скарги на черзі, хамство і неуважність посадових осіб, - розповів Павло Розенко в інтерв'ю агентству «Укрінформ». - І мене обурюють факти, коли місцеві чиновники замість того, щоб нормально організувати процес, починають розповідати про те, що винен у цьому міністр чи уряд. Такі керівники отримають належну оцінку своєї бездіяльності як з боку Кабінету міністрів, так і з боку президента. Якщо людина завалить процес оформлення субсидій в області, буде відповідати по повній. Для мене авторитетів тут немає, а інтереси простих людей понад усе.