2528d86e5c0c6e711fe4518d926d9db2
1054 перегляди
Влада України пообіцяла МВФ відмовитись від пільгових тарифів для населення 
11.11.2021

Влада України в оновленому меморандумі з МВФ пообіцяла Фонду відмовитися від обмеження цін на газ, тепло і гарячу воду. Ціни з травня наступного року повинні будуть повністю зображати витрати компаній на надання послуг, включаючи капітальні вкладення. Це означає, що вже з травня тарифи за річними контрактами для населення можуть зрости, пише "РБК-Україна".

Очікується, що фінансовий стан "Нафтогазу" після цих змін поліпшиться у 2022 році. Це трапиться "у міру наближення до ринкових умов формування цін після закінчення терміну дії поточного річного контракту", йдеться в меморандумі. Нинішній річний контракт, до квітня перевірить незалежна аудиторська фірма на предмет його впливу на фінансовий стан НАК.

Якщо з якихось причин "Нафтогазу" будуть потрібні додаткові кошти, ця потреба протягом опалювального сезону "буде покриватися внаслідок прозорого і прямого субсидування з бюджету", йдеться в документі.

 У Кабміні офіційно не коментують зміст меморандуму. Тоді як не під запис один з чиновників, знайомий з досягнутими домовленостями, розповів, що при підготовці документа виходили з того, що навесні Імпортна ціна газу істотно знизиться, а тому зростання тарифів в Україні вдасться уникнути. "Ми поки прогнозуємо, що ціна (за новим річним контрактом-ред.) буде плюс-мінус така ж, як зараз", - сказав співрозмовник.

Якщо ціни на газ не знизяться, його закачування на наступний опалювальний сезон обійдеться значно дорожче. І якщо тарифи не підвищити відповідно, то доведеться компенсувати нестачу грошей внаслідок дотацій з державного та місцевих бюджетів. Але МВФ, за інформацією видання, на такий варіант погодився.