2a189a2d9b80ec05ca6c555a95cb3acb
1795 перегляди
Нове в законодавстві у сфері надання житлово-комунальних послуг» (законопроєкт № 2458)
09.12.2020

3 грудня 2020 року Верховна Рада ухвалила у другому читанні та в цілому Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання окремих питань у сфері надання житлово-комунальних послуг» (Законопроєкт № 2458).

Для споживачів, Закон передбачає спрощення процедури укладення договорів з виконавцями послуг, зміни в кількості платежів у платіжках, визначення відповідальних за технічне обслуговування газових мереж в будинках, отримання у користування чи власність земельні ділянки, на яких розташовані багатоквартирні будинки.

Розглянемо детальніше до яких законодавчих актів України внесено зміни та що вони передбачають.

  1. Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні».
  • Зміни стосуються передачі повноважень із ліцензування господарської діяльності у сферах тепло-, водопостачання та водовідведення і, відповідно, встановлення тарифів на теплову енергію та комунальні послуги від НКРЕКП до місцевих органів влади.
  • Органам місцевого самоврядування надається право проведення конкурсу на визначення виконавця послуги  з поводження з побутовими відходами.
  1. Закон України «Про ринок природного газу».
  • Закон встановлює умови технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання та визначає відповідального, за його проведення, суб’єкта господарювання.
  • Врегульовує питання технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання в багатоквартирних будинках, де створено ОСББ.
  1. Закон України «Про житлово-комунальні послуги».
  • Впровадження публічних договорів про постачання комунальних послуг.
  • Можливість обрання моделі організації договірних відносин з виконавцями  комунальних послуг. Правові аспекти та відмінності договорів.
  • Надання права співвласникам багатоквартирного будинку у будь-який час змінювати вид договору у разі прийняття ними рішення про обрання моделі договірних відносин у будинку.
  • Впорядкування механізму оплати за спожиті комунальні послуги.
  • Врегулювання питання надання послуги з управління багатоквартирним будинком у багатоквартирних будинках, в яких всі квартири, житлові та нежитлові приміщення є неприватизованими.
  • Надання права виконавцям послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій або управителям достроково розривати договори про надання послуг.
  • Вирішення деяких питань списання з балансу багатоквартирних будинків з метою обрання співвласниками форми управління такими будинками.
  • Врегулювання питання проведення органами місцевого самоврядування конкурсів з призначення управителів багатоквартирних будинків.
  1. Закон України «Про теплопостачання».

Тарифи на теплову енергію, що виробляється та постачається суб’єктом господарювання за допомогою систем автономного теплопостачання, формуються та встановлюються з урахуванням особливостей, визначених Законом України «Про житлово-комунальні послуги».

  1. Закон України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання».

Внесено зміни в частині уточнення бази розподілу внесків за встановлення, обслуговування та заміну вузлів комерційного обліку та відтермінування на два роки штрафних санкцій за їх відсутність.

  1. Закон України «Про державне регулювання у сфері комунальних послуг».

Визначено повноваження НКРЕКП щодо встановлення тарифів на послугу з постачання теплової енергії.

 

                    7.Закон України «Про метрологію та метрологічну діяльність».  

 

Змінами передбачено, що у разі укладення колективного договору про надання комунальних послуг, договору про надання комунальних послуг з колективним споживачем або прийняття рішення співвласниками про порядок обслуговування та заміну вузла (вузлів) комерційного обліку, відповідно до законодавства, періодична повірка засобів вимірювальної техніки проводиться за рахунок співвласників багатоквартирного будинку.

Отож, Закон дозволяє упорядкувати процес надання житлово-комунальних послуг, встановити чіткі правила гри для усіх учасників відносин у сфері житлово-комунальних послуг.

Детальніше ознайомитись із Законопроєктом № 2458  можна за посиланням:  http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=67418