8905fecb2ca5d066055c9c2562407d2f
594 перегляди
Рубрика  Ви запитуєте – Проєкт «Єдиний Рахунок в місті Вінниця» відповідає.
16.10.2020

В блоках «Єдиних Рахунків», що містять дані за спожиті послуги з постачання та розподілу електроенергії і газу, містяни останнім часом побачили  ЕІС код та почали звертатись із питанням: «Що він означає та для чого потрібен?».


*ЕІС-код (Energy Identification Code) - це код енергетичної ідентифікації суб’єкта ринку природного газу, електричної енергії та/або точки комерційного обліку. Присвоєння ЕІС-коду здійснюється на безоплатній основі та є необхідною умовою для постачання природного газу та електроенергії побутовим споживачам. Це передбачено у Кодексі газотранспортних систем, Кодексі газорозподільних мереж, Правилах постачання природного газу та Правилах роздрібного ринку електричної енергії, Кодексу комерційного обліку електричної енергії.
*ЕІС-код являє собою фіксовану за довжиною послідовність алфавітно-цифрових символів (16 позицій). Нумерація є наскрізною.
Призначене це кодування для уніфікації та ідентифікації суб’єктів ринку природного газу та електроенергії. Впровадження ЕІС-кодів дозволить ефективніше налагодити електронний обмін даними між суб’єктами ринку природного газ і електричної енергії та спростити процедуру зміни споживачем постачальника послуг.
Усім точкам комерційного обліку (житловим будинкам, квартирам,тощо) в Україні ЕІС-коди присвоюються автоматично. Цей код потрібен для ідентифікації точки обліку споживача в базах даних. Він є унікальним і не буде змінюватись, незалежно від постачальника послуги, як на території України, так і за її межами.
Присвоєння EIC-коду не порушує права осіб, які через релігійні переконання відмовляються від нього. Оскільки він присвоюється безпосередньо точці комерційного обліку, а не споживачеві. Особовий рахунок, у зв’язку з присвоєнням ЕІС-коду, не змінюється та використовується споживачами й надалі (при передачі показів лічильника чи інших операціях).

Переглянути свій персональний газовий та електричний код можна в «Єдиному Рахунку».