B03d2462af8d9d002dd1a00a472c649e
880 перегляди
Українців змусять вчасно платити за комірне
04.09.2020

 У Раді зареєстрували Проєкт Закону, яким планують посилити штрафи  за комунальні борги. Нагадаємо, таке зобов'язання Україна брала перед МВФ при підписанні нової кредитної програми. 
За прогнозами експертів, нові норми можуть набути чинності восени. 
Нову систему стягнення заборгованості пропонує Законопроєкт «Про внесення змін до деяких законів щодо вдосконалення порядку погашення заборгованості споживачів з оплати житлово-комунальних послуг» за № 6313.

Що вона передбачає:
*За постановою суду борги за житлові комунальні послуги будуть утримувати із зарплат боржників. В якості погашення боргу доведеться віддавати 50% заробітної плати до повного погашення заборгованості (зараз – максимум 20%).
*За судовою директивою може бути також вилучено майно боржника. Цей процес може відбуватися одночасно зі стягненням боргів із зарплати. Втратити майно можна, якщо розмір боргу втричі або більше перевищує встановлену Кабміном суму боргу, обов'язкову для реструктуризації.
*Якщо сума заборгованості перевищує суму платежів за один рік, на боржника, окрім стягнення боргу, накладається штраф у розмірі 20% суми заборгованості. Якщо платежі за ЖКП не вносилися 2 роки, штраф зростає до 30%, 5 років – до 50% суми боргу. 
*Законопроєкт передбачає, що боржнику можуть тимчасово заборонити виїзд за кордон, а також обмежити право керування автомобілем, до повного погашення  заборгованості.
*Даний Проєкт пропонує провести реструктуризацію боргів в обов'язковому порядку. Ідея в тому, щоб зафіксувати суму боргу кожного споживача, яка буде накопичена станом на           1 жовтня 2020 року. Однак, реструктуризація буде обов'язковою не для всіх боржників, а лише для тих, у кого борги перевищують певну межу. Цей поріг повинен буде встановити Кабмін – окремо для кожного виду комунальної послуги.

Джерело: https://www.segodnya.ua/ua/economics/enews/dolgi-za-kommunalku-hotyat-restrukturizirovat-po-skolko-pridetsya-platit-i-chto-budet-esli-ostavit-dolgi-na-potom-1470919.html


Слідкуйте за нашими новинами:
Сайт- https://pay.vn.ua/
Тelegram - t.me/pay_vn_ua
Viber- https://cutt.ly/AdE4oTK
Instagram- instagram.com/cmsm_llc