689c6c658e710cd90b5436b2aa34b600
663 перегляди
Рахунки за газ, як перехід на кіловати змінить суми в платіжках
18.08.2020

Часом, щоб закип’ятити воду для чаю на газовій плиті, достатньо кількох хвилин, а інколи здається, що вона ніколи не закипить. Фахівців стверджують, що причина –  якість блакитного палива. Прогнозують, що вона покращиться після того, як буде підписано та впроваджено законопроєкт  Верховної Ради, що передбачає облік та розрахунки спожитого  природного газу  за обсягом в одиницях енергії.

Нещодавно, зазначений регуляторний акт, був прийняятий у першому читанн. Його ключовий наслідок – можливість споживачів оплачувати за  фактично надані послуги відповідно до характеристик газу.

Перехід на кіловат-години означає, що наша країна нарешті перейде на одиниці вимірювання, що діють у Європі, і тим самим спростить собі життя, бо відпаде необхідність їх переведення в кубічні метри.

Запровадження розрахунків за кіловат-години дозволить споживачеві платити за кількість тепла, що виділяється при згоранні одного кубічного метра газу.

Застосування енергетичної системи вимірювання обсягів газу насамперед надає споживачу право платити справедливу ціну за якість товару. Адже якщо він споживатиме природний газ, нижча теплота згорання якого буде становити 7600 ккал/куб.м, то платитиме менше, ніж за 8200 ккал/куб.м. Водночас  збільшення калорійності газу не завжди призводить до зменшення його витрат, тому що чим жирніший, калорійніший газ, тим потрібно більше витратити повітря і роботи на його спалювання. Цей фізичний принцип має бути врахований під час формування ціни.

Не можна не оминути увагою ще один важливий плюс впровадження нергетичної системи одиниць вимірювання газу. Необхідність постачання якісного ресурсу споживачам буде підштовхувати газорозподільні компанії вкладати кошти в оновлення своїх фондів.

При цьому, багато українців в паніці, невже доведеться міняти дорогі газові лічильники на нові?  “Перехід на кіловат-години не вимагає заміни лічильників”, – повідомили в НАК “Нафтогаз України”.

Дата остаточного впровадження буде залежати від державної політики по даному законопроєкту. Він може бути прийнятий, але важливо, чи матимуть контролюючі органи відповідні інструменти впливу, аби той чи інший учасник ринку дотримувався цього закону.

Джерело:  https://razumkov.energy