4666e26ba864d2feac37a50314fc5c3e
0 перегляди
Вінницька влада платитиме мешканцям за встановлення котлів та пластикових вікон
09.07.2015

Керівництво Вінницької області планує надавати громадянам допомогу у облаштуванні житла. Енергозберігаюче обладнання зможуть встановити у себе мешканці приватних будинків, квартир, та члени ОСББ.

— Державна програма компенсацій за утеплення будинків триває уже давно, — говорить директор Департаменту ЖКГ, енергетики та інфраструктури ОДА Анатолій Вакар. —Обласну ж програму ми запроваджуємо вперше. Зараз триває її обговорення і на найближчій сесії обласної ради її розглянуть.

 Область компенсує відсотки по кредиту

Для того, аби зменшити залежність регіону від природного газу, посадовці заохочуватимуть людей ставити твердопаливні котли, радіатори, енергозберігаючі вікна, утеплювати стіни. Для цього вони співпрацюватимуть з державними банками.

— Ви ідете в банк, отримуєте кредит, а ми компенсуємо 15 % вашої комісії, — пояснив Анатолій Миколайович. — Зараз нас готові підтримати практично всі районні ради, працюємо також і з міськими, щоб решту 10% виділяли для людей з місцевого бюджету. Таким чином, якщо вам дали кредит під 25 відсотків, то 15 покриваємо ми, ще 5-10 місцева влада, і ви отримуєте практично безвідсотковий кредит.

Витратити гроші можна лише на конкретні матеріали

Кредит видають на термін до 3 років, але витратити гроші можна лише на енергозберігаючі матеріали. Їх існує чіткий перелік. Можна взяти участь у програмі двічі: один раз на котел, вдруге — на енергоощадні будівельні та ремонтні матеріали.

Цьогоріч на програму в області виділено 1 млн гривень, загалом же планують витратити 13 мільйонів, оскільки програма розрахована до 2020 року. Участь у програмі, запевняють чиновники, зможе взяти будь-який мешканець Вінницької області, який зареєстрований тут і має офіційний дохід.

 Вікна і лічильники для мешканців

Особливо запрошують власників одноквартирних приватних будинків. Для них пропонують придбати лічильники, вікна, допоміжні матеріали, радіатори, регулятори температури, труби, матеріали для теплоізоляції стін, підвалів та фундаментів, теплові насоси та сонячні колектори.

Мешканці квартир "розженуться" менше, для них передбачені лише закупка вікон, лічильників та радіаторів з терморегуляторами.

Можуть звертатися за кредитами і члени ОСББ, особливо, якщо на будинку планують встановити регулятори та прилади обліку. Або, наприклад, хочуть утеплити сходові клітки.

 Що пропонують банки

Для участі в програмі необхідно звернутися до будь-якого відділення "Ощадбанку", "Укргазбанку" чи "УкрЕксімБанку" (саме вони є партнерами програми — авт.).

— Ми надаємо кредит до 50 000 гривень під 25% річних, — пояснює начальник відділу роздрібного кредитування одного з банків Галина Небиш, — перший платіж — 10 відсотків, далі сплачуєте рівними частинами упродовж трьох років. Крім того, ви можете взяти участь у державній програмі і отримати компенсацію по тілу кредиту до 30%.
Таким чином, взявши максимальну суму у 50 тисяч гривень, сплачувати доведеться трохи менше тисячі щомісяця. Тим часом економлячи на комунальних послугах та живучи у комфорті.

Програма почне діяти незабаром, все залежить від рішення сесії Вінницької обласної ради.